Blanš u frizerskom salonu, koji je najbolji put do zadovoljnog klijenta?

Tehnike koloracija su prava umetnost našeg posla. Naročito u poslednjih desetak godina kako su se pojavile nove tehnike koje su nam dale još veću slobodu kreiranja pravih remek dela. Što diskretni, nežni pramenovi, tek pomalo osenčena kosa, što ekstravagantni prelazi iz tamne u svetlu ili intenzivnu boju.

Svaki kolorista u duši je iskreno srećan sa ovolikim napretkom i sve većoj smelosti naših klijenata da se upuste u avanturu menjanja boje, dodavanja pramenova, posvetljivanja, i svih ostalih igara sa kosom u kojima uživamo.

Naravno, glavni igrači koji nam omogućavaju da menjamo boju kose drastično, su blanš, skidač boje, uglavnom supstance koje su jakog sastava i mogu biti vrlo agresivni prema kosi. Ukoliko ih ne koristimo na pravi način i sa velikom dozom opreza, možemo napraviti veliki stepen oštećenja kose. Sve u svemu, katastrofa i za nas i za klijenta.

Isto tako, možemo napraviti fenomenalnu boju, sjajnu i mekanu kosu posle celog procesa, prezadovoljnog klijenta, i onaj osećaj ponosa koji prosto obožavamo.

Uspeh ili neuspeh, sve zavisi od nas samih i našeg znanja i veština.


Šta treba da znamo?

Prvo i osnovno, moramo da znamo šta imamo ispred sebe. Što detaljnije ispitamo klijenta, to smo sigurniji šta i koliko smemo da radimo.

Najbitnije je ne oštetiti kosu. Oštećena kosa koja se kida posle dolaska u vaš salon je najgora reklama za vas, najveća noćna mora svakog frizera.

Da biste ov sprečili, potrebno je da budete dobro informisani o kosi vašeg klijenta.

Pitajte, pošto neko možda ima tamnu kosu trenutno, a ispod toga je cela kosa izblajhana.

Ne zaključujte sami, nikad se ne zna. Kosa može da izgleda negovano i otporno, a da je zapravo krta,oštećena i lomljiva –

Primera radi, možda je osoba isfenirana, pa na prvi pogled kosa deluje savršeno.

Ukoliko niste sigurni, raščešljajte kosu, po potrebi i pokvasite, da vidite u kakvom je stanju dlaka.

Ako pokvašenu dlaku možete da razvučete do 5cm i da se dlaka ne vrati u prvobitni položaj, onda imate posla sa izuzetno oštećenom i istretiranom kosom, koja sledeći aplikaciju blanša neće preživeti.

U ovakvoj situaciji, najbolje je da savetujete klijenta da odloži koloraciju, i da u medjuvremenu neguje kosu. Predložite dubinski tretman, i savetujte kućnu negu. Napravite dobar recept za oporavak kose, i tek kad se sredi stanje kose, onda odraditi boju.


Koja pitanja postavljati?

Ovo je suština ovog članka. Generalno u životu ako umete da postavite pravo pitanje i potražite odgovor, na odličnom ste putu da budete uspešni i ostvareni. Postaviti pravo pitanje je pola posla.

Isto važi i za nas, frizere.

Dakle, šta pitati?

  1. Kada ste poslednji put koristili blanš?
  2. Da li često koristite presu ili figaro?
  3. Da li ste uradili mini val ili trajno ispravljanje u proteklih godinu dana?
  4. Da li vam se kosa kida, i da li se mnogo mrsi?
  5. Kada ste se šišali poslednji put?

U odnosu na odgovore i vašu procenu stanja kose klijenta, vi odlučujete, koliko i šta raditi sa kosom.

Možete redukovati procenat hidrogena, dužinu držanja blanša, ili pomeranja čitavog procesa za sledeći put.

U svakom slučaju pre izrade pramenova, posvetljivanja, balayge ili ombre tehnike, dobro pogledajte kosu, i temeljno ispitajte klijenta.


Pro savet

Vodite računa da li klijent ima neki proizvod na kosi pre samog korišćenja blanša. Blanš ume da bude nezgodna supstanca i da dovede do hemijske reakcije koja će rezultirati kidanjem kose.

Primeri

Kokosovo ulje se ne slaže lepo sa blanšem (blago rečeno – blanš u kombinaciji sa kokosovim uljem proključa na kosi, i napravi potpunu katastrofu)

A kako je sad popularno za negu kose, često se desi da neko prespava sa kokosovim uljem na kosi i dodje u salon na sredjivanje. Pripazite na ovo.

Hlor – Jako slična hemijska reakcija. Kosa će se višestruko više oštetiti ukoliko se blanš i hlor “sretnu”


Naši šampionski proizvodi

Shot green apple blanš – Fenomenalan, posvetljuje kosu od 6-8 tonova, a istovremeno je nežan prema kosi, sa smanjenim procentom amonijaka.

Shot green apple blanš

Kliknite OVDE za više informacija o proizvodu

Black Pofessional Blanš plavi – Nežan prema kosi a efektivan u posvetljivanju.

Black Pofessional Blanš

Kliknite OVDE za više informacija o proizvodu


Zaključak

Uspešno izvedena koloracija sa odličnim rezultatima je naš ponos i uspeh. Za uspešnu koloraciju neophodno je “pogoditi” boju, i ne oštetiti kosu. Dva faktora, koja moraju biti ispunjena.

Zapamtite, zdrava kosa je najlepši tip kose.

Koliko god bila savršene boje, ukoliko je kosa oštećena, lepota boje gubi na značaju. Nemojte kolorisati kosu po svaku cenu. Dobro procenite pre svake koloracije i dobro objasnite vašem klijentu šta ćete uraditi i šta da očekuje. 

Dobra komunikacija sa klijentom je izuzetno važna za dobru i uspešnu sardnju.

Kompletnu ponudu blanševa možete pogledati OVDE

Vaš Pro-Cut tim 🙂

Recommended Posts