Dobar šampon je od presudnog značaja za izgled vaše kose. Mnogi misle da je svrha šampona samo da učini kosu čistom, ali u praksi je to mnogo drugačije. Čak cena šampona nije presudna, koliko je bitno da koristite šampon koji je namenjen za vaš tip kose, ili koji rešava problem skalpa (perut, masna kosa, opadanje kose, osetljivo teme) 

Šta čini dobar šampon za vašu kosu

Vaš zadatak je da detektujete koji je vaš tip kose, i šta tačno prija vašoj kosi. Mi smo tu za vas da vam pomognemo u tome.
Ukoliko vam treba savet ili preporuka, slobodno nas možete kontaktirati putem telefona, možda vam je lakše da popričate direktno sa profesionalcima. Takodje, možete svratiti u neki od naših šopova:
Pilota Mihaila Petrovića 63 – Kontakt telefon 060 640 0 457 Frizer Shop 1
Ustanička 233 – Kontakt telefon: 060 640 0 452 Frizer Shop 2

Nego, da se mi vratimo na temu.
Osnovni tipovi dlake su: kovrdžava, talasasta i ravna, i dalje imamo podelu na tanku, srednju i debelu dlaku. Pored toga imamo i gustu i retku kosu.

Jako je važan i stepen oštećenja dlake – tu imamo proteinske šampone koji će ojačati vašu dlaku i zaustaviti pucanje kose. Proteinski šamponi su idealan izbor za plave, blajhane, kose sa pramenovima i hemijski tretirane kose (mini val, trajno ispravljanje)

Konkretna rešenja

Zvuči pomalo konfuzno, ali u praksi nije tako teško odrediti šta prija svakom tipu kose, iako ima mnogo kombinacija tipova kose. Još je lakše uz pravi savet, a to ćete dobiti u ovom postu.

Dakle, što je kosa gušća, kovrdžavija, i što je sama dlaka deblja, to potrebe za hidratacijom rastu. Ovakav tip kose je najzahtevniji u smislu potrebnih proizvoda za negu. Guste, suve kose su uvek „gladne“, ali čak i njihove potrebe mogu biti namirene uz pravu kombinaciju proizvoda.

Ovog puta pričamo o šamponima, ali očekujte savete za kompletnu negu svih tipova kose u našim narednim postovima.

Gustoj i suvoj dlaci najviše odgovaraju šamponi za negu, hidrataciju, regulaciju volumena (i oni su izuzetno hidrantni i kremasti)

Što je dlaka tanja, i kosa redja, potrebe za hidratacijom se smanjuju. Naprotiv, ovakav tip kose je sklon mašćenju, i hidrantni šampon bi bio pogrešan izbor. Šampon za volumen kose, ili za negu farbane kose (ukoliko se farbate) su odličan izbor za vaš tip kose.

Negujte vašu kosu na pravi način

Skalp i šampon

Zdravlje kože glave upravo zavisi od šampona. Ukoliko imate neki problem sa skalpom, to ima prvenstvo u odnosu na sam tip kose.

Za tip kose ćete odabrati čitav spektar proizvoda (regenerator, pakovanje, kreme i sprejevi bez ispiranja, kapi, ulja, itd)

Izbor je ogroman, a što se tiče skalpa, svaki problem mora da se reši, da ne bi napredovao. 

Problemi sa skalpom mogu biti sledeći:

  1. Perut
  2. Masna koža glave 
  3. Opadanje kose 
  4. Osetljivo teme, sklono iritacijama i crvenilu 

Obavezno se posvetite rešavanju ovih problema, posebno što su zaista šamponi delotvorni, a kod upornijih slučajeva koristit i ampule ili losione.

Primeri:

Imate perut? Šta god uradili, ma koliko bila lepa vaša boja, frizura, perut će biti najuočljivija. I osim toga zaista nije zdravo imati perutanje, to može odvesti u novi problem, a to je opadanje kose. To nikako ne želimo. Šamponi protiv peruti su izuzetno delotvorni i uspešni.

Masna kosa? Olakšaćete sebi i uštedećete dosta vremena budete li uspeli da prolongirate period izmedju dva pranja kose. A upravo to se postiže šamponom za masno teme.

Opadanje kose je takvo da, što se ranije reaguje i krene sa adekvatnom negom u vidu šampona i ampula ili losiona,to će se problem rešiti uspešnije. Što više čekate, više kose gubite, u najbukvalnijem smislu. Jako je teško povratiti kosu. Što je veća količina izgubljena, to je teže.

To važi za celokupno zdravlje generalno, pa i za kosu. Kad reagujete na vreme, šanse su mnogo više na vašoj strani. 

Primer za pogrešan izbor šampona prema tipu kose

Bilo je raznih situcaija da neko kupi jedan od najskupljih šampona na tržištu, pa ne bude zadovoljan, misli da je problem u samom proizvodu i brendu a ne radi se o tome. Sigurno ste nekad čuli da je nekom masna, slepljena kosa, i da mora da je pere maltene svaki dan? A na sve to, šampon je plaćen skupo, i rezultati su katastrofalni. Upravo je to ono o čemu pričamo. Najvažnije je odabrati proizvode koji su namenjeni za vaš tip kose, i koji targetiraju potrebe vaše kose. Cena proivoda nije merilo da li će nešto biti dobro za vas. Pravi izbor je najbitniji.

Zaključak

Sa dobrim odabirom proizvoda, vaša kosa će izgledati lepše, biće zdravija i lakše ćete je oblikovati. Još par saveta da primenite, i sigurno ćete imati lepu, prelepu kosu, koja će podići vaše samopouzdanje, čak i raspoloženje. O samoj nezi kose, greškama koje se najčešće prave, i šta treba raditi, a šta izbegavati, čemo pričati u našem sledećem postu.

Zapamtite – vaša kosa je vaša kruna, koju ćete nositi čitavog života, zato je čuvajte, negujte, redovno se šišajte, i ne preterujte sa hemijskim tretmanima. I uživajte u vašoj prelepoj kosi.

Vaš Pro-cut tim

Recommended Posts